VNG-ledenraadpleging over verpakkingen

dinsdag 27 november 2012 22:00

Wethouder Henk Mirck antwoordt op vragen Gerrit Jan Voerman (ChristenUnie-SGP) dat de gemeente geen steun gaat verlenen aan het afschaffen van statiegeld op petflessen en zelfs uitbreiding wenst.

Gerrit Jan Voerman stelde namens de fractie aan het college schriftelijk vragen over de afschaffing van statiegeld. Wethouder Henk Mirck geeft met het oog op de VNG raadpleging rondom de raamovereenkomst verpakkingen hierop tijdens de raadsvergadering van 27 november 2012 antwoord. De gemeente gaat geen steun verlenen aan het afschaffen van statiegeld op petflessen en wenst zelfs uitbreiding. Afschaffing van statiegeld is één van de onderdelen van de overeenkomst. 

De schriftelijke vraag namens de ChristenUnie-fractie luidde als volgt.

Op 20 november jl. zond de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan college en raad een brief inzake een ledenraadpleging over de verpakkingen.

Statiegeld geldt nu nog voor de meeste grote plastic flessen en is een uitstekende manier is om zoveel mogelijk materiaal retour te krijgen (meer dan 95%). De regeling zou zelfs uitgebreid kunnen worden voor kleine plastic flessen. De kosten van het opruimen van zwerfvuil komen steeds meer voor rekening van de gemeenten. Afschaffing van statiegeld is ook om die reden ongewenst.

De discussie over  het afschaffen van het statiegeld op plastic flessen is weer actueel. Één van de grootste fracties in de Tweede Kamer heeft bij de begrotingsbehandeling aanvankelijk aangegeven voor het behoud van statiegeld te zijn. Recent heeft deze fractie aangegeven eerst de uitslag van de VNG ledenraadpleging te willen afwachten. We constateren dat de ledenraadpleging van grote invloed zal zijn op de besluitvorming.

Onze vraag aan het college en de raad is hoe zij wil reageren op deze ledenraadpleging. Geen reactie voor 11 december betekent instemming met het onderhandelingsresultaat.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht