Het jaar 2014 in beeld

Gemeentehuis 2012 500woensdag 31 december 2014 12:00

Een bijzonder jaar sluiten we af. Eigenlijk kunnen we het afgelopen jaar onderverdelen in vijf belangrijke momenten, namelijk de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, de verkiezingsdag op 19 maart 2014, het afscheid van de oude raad, de installatie van de nieuwe raad en alle activiteiten waarin we als politieke partij onze invloed hebben kunnen laten gelden.

De start van de campagne was met een nieuwjaarskaart. Deze is door heel Zwijndrecht bezorgd. Dat houdt in dat er op bijna 16.000 adressen een kaart is bezorgt waarin we de inwoners Gods zegen hebben toegewenst voor het nieuwe jaar en we op de achterkant van de kaart de inwoners erop hebben geattendeerd dat er op 19 maart verkiezingen zullen worden gehouden. 

De campagnecommissie kwam vaak bij elkaar, zoals hier op 13 januari in huize Bossenbroek.

Op 3 februari konden we melden dat de formaliteiten waren afgerond m.b.t. de verkiezingen. We doen weer mee!

De eerste beeldbepalende activiteit betrof echter het ophangen van de verkiezingsposters. Deze zijn opgehangen in heel Zwijndrecht op 19 februari om 0.00 uur! We mochten deze namelijk exact 4 weken van te voren plaatsen en we moesten goede plekken veroveren. We waren de eerste partij in Zwijndrecht en konden daarom de mooiste plekken in beslag nemen.

De actie was opgevallen, want op 20 februari hadden we gratis publiciteit in AD De Dordtenaar.

In deze periode begonnen ook de diverse verkiezingsdebatten, waarbij ook de ouderen bij de politiek duidelijk in beeld zijn, want op 26 februari was er een heus seniorendebat.

Op 2 zaterdagen hebben we ons laten zien in winkelcentrum Walburg, waarbij ook diverse debatten werden gevoerd.

Maandag 3 maart was het tijd voor het debat voor de Atos. Dit debat ging het meest over de inhoud en lukte het Marius Schenkel goed om onze partij positief te profileren.

Donderdag 6 maart en vrijdag 7 maart stond een bezoek aan het Develsteincollege op de agenda. De les bestond uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel betreft een voorstelronde waarin we de gelegenheid kregen in 1 minuut kort en krachtig te vertellen wie we waren en waar onze partij (deze gemeenteraadsverkiezingen) voor staat. De tweede ronde betrof een tweetal stellingen waarover leerlingen (niet geheel verrassend!) graag met ons in discussie wilden. De stellingen waren:

  1. De overheid moet minder ingrijpen in het privéleven: weg met het alcohol- en rookverbod!
  2. Zwijndrecht moet een koopzondag krijgen!

Donderdag 6 maart was Andries van Gemerden namens de ChristenUnie-SGP aanwezig en op vrijdag 7 maart betrof dit Marius Schenkel.

Op maandag 17 maart heeft Andries van Gemerden namens de ChristenUnie-SGP een debat gevoerd op het Walburgcollege. Een mooi debat en gericht op de jongeren. De jongeren konden in de zaal stemmen met hun mobiel en we kregen toch nog 3% van de stemmen op een openbare school!

In deze digitale wereld hebben we ook nog een campagnefilm gemaakt, om onze boodschap voor het voetlicht te brengen.

Verkiezingsavond

Dan komen we bij de verkiezingsavond. Deze was ongekend spannend. Vooraf hadden we gedacht dat als alles mee zou vallen er wellicht 5 zetels haalbaar waren. De opkomst zou dan laag moeten zijn, het vertrouwen van de mensen in onze partij zou hoog moeten zijn en dergelijke. Na niet al te lange tijd bleek al dat de opkomst hoger was en hebben we geen rekening meer gehouden met een 5e zetel.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 19 maart 2014 heeft 50,1% van de Zwijndrechtse kiesgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. In totaal zijn er 17.612. stemmen uitgebracht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 was de opkomst  48,7%.

2014 Percentage

2014 stemmen

2014 zetels

2010 Percentage

2010 stemmen

2010 Zetels

VVD

12,95

2257

4

18,4%

3141

5

AB Zwijndrecht

18,24

3179

5

17,6%

3010

5

PvdA

11,43

1992

3

16,7%

2842

4

CDA

14,54

2534

4

16,0%

2723

4

Christenunie/SGP

16,16

2816

5

14,6%

2498

4

D66

12,31

2145

3

9,0%

1539

3

GroenLinks

4,68

815

1

7,7%

1310

2

Perengenootschap Zwijndrechtse Waard

2,98

519

 

 

 

Zwijndrechtse Plus Partij

6,72

1172

2

 

 

 

kiesgerechtigden

 

35166

 

 

35166

 

Opkomst

50,08%

17612

 

48,7%

17137

 

Ongeldig/blanko

 

183

 

0,4%

74

 

 

Na een spannende avond, waarin de prognose de ene keer 4 zetels en de andere keer 5 zetels aangaf, bleek dat we uiteindelijk met 9 stemmen verschil de 5e zetel hadden bemachtigd. Voor dit resultaat zijn we nog steeds bijzonder dankbaar. We moeten namelijk toch met een betrekelijk nieuwe fractie het werk van een aantal ervaren raadsleden overnemen.

Afscheid oude raad

Bijna een week na de verkiezingen nemen we afscheid van de oude raad. Van de ChristenUnie-SGP stoppen maar liefst 3 raadsleden. Het betreffen Henk Pasveer (SGP), Gerrit Jan Voerman (ChristenUnie) en René van den Berg (SGP).

Henk Pasveer krijgt als 1e burger in Zwijndrecht een nieuwe onderscheiding ‘de Zwijndrechtse heugel’ voor zijn bewezen diensten en het 37 jaar trouw vervullen van het raadslidmaatschap.

René van den Berg krijgt een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet als raadslid.

Ook nemen we deze avond afscheid van ons gewaardeerd raadslid Gerrit Jan Voerman.

Installatie nieuwe raad

Deze zelfde avond werd ook de nieuwe raad geïnstalleerd. Op de foto legt Andries van Gemerden de eed af.

Activiteiten

Naar aanleiding van de uitspraken van de heer Wilders op de verkeizingsavond in Den Haag, waarin hij aangaf dat hij het ging regelen dat er minder Marokkanen in Nederland zouden zijn, heeft de fractie van de ChristenUnie-SGP een motie ingediend. Andries van Gemerden diende de motie in, waaraan de raad unaniem steun heeft uitgesproken. De raad heeft in deze motie de burgemeester opgedragen om aangifte te doen tegen Wilders!

Dinsdag 15 mei was de installatie van de wethouders. Na een intensieve periode met gesprekken over het raadsprogramma en de selectie van de wethouders bleek dat onze wethouder Aaike Kamsteeg weer een periode namens onze partij in het college mag plaatsnemen. De commissie heeft in de eerste plaats gekeken naar competenties en kwaliteiten van de kandidaten. Daarnaast was uiteraard een voorwaarde dat zij het raadsprogramma onderschrijven. De hoofdthema’s uit het raadsprogramma 2014 – 2018 zijn veiligheid en leefbaarheid, economie, onderwijs en arbeidsmarkt, zorg en welzijn, voorzieningen, financiën en het bestuur.

In zijn portefeuille heeft Aaike Kamsteeg:

  • ruimtelijke ontwikkeling
  • wonen
  • projecten
  • financiën
  • wmo maatwerkvoorzieningen
  • ruimtelijke ontwikkeling
  • vergunningverlening/bouwen/wonen/handhaving
  • monumenten en archeologie
  • projecten/grondbedrijf/grondbeleid.

Op de onderstaande foto legt Aaike Kamsteeg de eed af.

16 september werd er een informatieavond gehouden voor de gemeente. Onze motie om de top 5 onderwerpen van deze bewonersavond snel op te pakken en te realiseren werd unaniem aangenomen.

28 oktober: behandeling uitbreiding koopzondagen. De gelukkige uitkomst is dt er in Zwijndrecht geen uitbreiding van de koopzondagen lijkt te komen. Een enquette onder de ondernemers geeft aan dat er absoluut geen draagvlak is voor het uitbreiden van de mogelijkheden.

De begrotingsbehandeling 2015 op 11 november leverde voor ons ook nog behoorlijke belangstelling op in de media. We haalden hiermee zelfs het AD. Het gaat dan om het gemak waarmee er in Zwijndrecht aan wiet gekomen kan worden en de uitstraling die de huidige coffeeshop heeft, namelijk nabij het winkelcentrum en de uitstraling van een gedegen winkel/café.

Ook hebben we samen met GroenLinks ons ingespannen om vuurwerkvrije-zones te creëren. Wat ons betreft is dit een eerste stap in de goede richting.

Achteraf bezien is het toch gelukt om ons eigen geluid te formuleren en te laten horen. Zevenentwintig raadsleden met ieder zijn of haar zienswijze en mening over zes politieke hoofdthema's, bleken in staat om een zekere mate van consensus te vinden en dat vast te leggen in een raadsprogramma. Nu kunnen we even van dit proces afstand nemen, kunnen we even alles overzien als vanuit een helikopter en nadenken over onze politieke opdracht waaraan we inmiddels zijn begonnen of mee verder zijn gegaan. Veiligheid en Leefbaarheid; Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs; Voorzieningen; Zorg en Welzijn; Bestuur en het thema Financiën vormen de speerpunten van beleid voor de komende vier jaren. Nieuw en bestaand beleid in uitvoering nemen, luisteren naar de meedenkende burger zoals u en het beste zoeken voor iedereen. Geen vrijblijvende aangelegenheid, maar een opdracht onder persoonlijke verantwoordelijkheid. Die nemen we. U kunt op ons rekenen. We hopen op uw steun en willen ons werk doen in afhankelijkheid van God. Voor 2015 wensen we u Gods zegen toe.

Marius Schenkel

Andries van Gemerden

Gerjan Bossenbroek

Liesbeth van Utrecht

Reinier van Hartingsveldt

Cor Zwaans (burgerraadslid)

« Terug

Reacties op 'Het jaar 2014 in beeld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.