Revitalisering winkelcentrum Passage

1062 Passagedinsdag 04 maart 2014 22:00

“De ChristenUnie-SGP is voorstander van het opknappen van Winkelcentrum Passage.” Dat zegt Gerrit Jan Voerman tijdens de carrousel-vergadering op 4 maart 2014.

Op 11 december hebben we veel gehoord van de ondernemers en de bewoners van de Passage. Naast veel positieve reacties willen we een aantal kritische kanttekeningen maken. Jammer vinden we het dat de opknapbeurt zich lijkt te beperken tot een deel van de Passage. Het plan voldoet niet aan het bestemmingsplan Noord 2009. Hiervan kan met een goede ruimtelijke onderbouwing worden afgeweken. We zien echter dat de plannen niet aansluiten bij het beleid van de gemeenteraad van Zwijndrecht en dat van de provincie. Verder vinden we het jammer dat er tijdens en buiten de bijeenkomst negatieve uitspraken worden gedaan over individuele ambtenaren. Hun handelen gebeurt onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur en die is daarvoor aanspreekbaar.

Het plan past niet binnen het geldende detailhandelsbeleid. Dat beleid geeft aan in welke rangorde de winkelcentra voor Zwijndrecht van belang zijn: het hoofdwinkelcentrum is Walburg, vervolgens komen de grote wijkcentra Noord, Kort Ambachtlaan en Heer Oudelands Ambacht en daarna de andere winkelcentra, die vooral op buurtniveau erg belangrijk zijn voor onze inwoners en daarom bestaansrecht houden. Het toevoegen van extra meters detailhandel in de buurtcentra is beperkt mogelijk voor bestaande winkelruimte. Wij staan achter dit beleid. Het detailhandelsbeleid geeft zekerheid aan ondernemers over het handelen van de gemeente. Afwijken kan, maar dan moeten ook de belangen van de andere winkelcentra gewogen worden. De ruimte voor uitbreiding van detailhandel is, zeker op dit moment, markttechnisch erg beperkt. Als de gemeente wil meewerken aan grotere uitbreidingen dan nu zijn toegestaan zou het detailhandelsbeleid daarvoor aangepast moeten worden. Basis voor dat beleid is een distributie planplanologisch onderzoek (dpo) dat uitgaat van het belang van de hele gemeente Zwijndrecht, dus van haar inwoners.

Wij willen graag dat de Passage wordt opgeknapt en dat daarbij ook de kwaliteit van de openbare ruimte in en rond het winkelcentrum Passage verbetert. Functies toevoegen betekent echter ook dat de daarvoor extra parkeerplaatsen worden toegevoegd. De entrees van de Passage verbeteren is een goed idee. Aansluiting bij het plan Koninginneweg is goed mogelijk nu de rotonde bij de Passage niet wordt verplaatst. Uitbreiding van horeca en woningbouw lijkt beperkt mogelijk. Onze waarschuwing is om niet voor de leegstand te bouwen.

Onze fractie vindt het evenals de andere fracties belangrijk dat overlast door hangjongeren in de Passage wordt aangepakt. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet.

Gerrit Jan Voerman

Labels

« Terug

Archief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden