Helaas koopt de gemeente het gebouw coffeeshop Xpresso

coffeeshop.jpgwoensdag 30 juni 2021 21:14

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft eind juni 2021 ingestemd met de aankoop van het gebouw aan het IJsselmeer 27 in Zwijndrecht, waar vroeger coffeeshop Xpresso in was gevestigd. Daarmee koopt de gemeente het pand terug, dat in 2015 was verkocht aan stichting Het Dilemma, de stichting die Xpresso exploiteerde. Met de aankoop van het gebouw is €425.000 gemoeid. De ChristenUnie-SGP is hier als enige partij absoluut op tegen.

Door Gemerden, A. (Andries) van [386713]

Op basis van het 'Coffeeshopbeleid Zwijndrecht 2021' is in Zwijndrecht één, niet-commerciële coffeeshop toegestaan. De ChristenUnie-SGP is hier per definitie op tegen. Jarenlang was Xpresso de coffeeshop in de gemeente, maar deze zaak sloot in november 2019 zijn deuren, omdat er geen geldige exploitatievergunning meer was.

Als het aan de gehele raad ligt, met uitzondering van onze partij, komt de nieuwe, niet-commerciële coffeeshop terug in het pand aan het IJsselmeer 27. De gemeente is van mening dat het gebouw vele jaren dienst heeft gedaan als geschikte locatie voor een coffeeshop.

Voor ons is duidelijk dat het gedoogbeleid in Nederland failliet is. Het toestaan van een coffeeshop is niet een verbetering voor de gezondheid. Er is nog steeds geen controle op de kwaliteit van de drugs. Het blijft een criminele activiteit aan de achterkant met alle gevaren van doen, waarbij zelfs ripdeals normaler worden in deze wereld.

De ChristenUnie-SGP is er van overtuigd dat een gemeente niet een dergelijke activiteit mag en moet faciliteren. Daarbij vinden wij het erg storend dat de gemeente het pand in het verleden onder de marktwaarde is verkocht aan de stichting Dilemma, waaronder Xpresso viel, en dat het pand nu wordt teruggekocht boven de marktwaarde. Dit is publiek geld stoppen in een activiteit waar wij absoluut niet achter staan. Laten we inzetten op een gezonde samenleving waarin preventie en educatie een belangrijkere prioriteit wordt, dan het faciliteren van een coffeeshop.

Labels

« Terug

Reacties op 'Helaas koopt de gemeente het gebouw coffeeshop Xpresso'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.